Web Analytics Made Easy - Statcounter

"پویا"با اینکه ده سال بیشتر ندارد، اما رفیق دیرینه‌ی بسیاری از کودکان شده و محبوبیت نسبتا بالایی بین خردسالان و نوجوانان پیدا کرده است.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو_ ریحانه ابراهیمی؛ کودکان دهه شصت و هفتاد در تلویزیون پاتوق ثابتی نداشتند گاهی مهمان شبکه دو می‌شدند و در ساعت‌هایی خاص هم به شبکه یک سرک می‌کشیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ده هشتادی‌ها، اما انتخاب‌های بیشتری برای تماشای برنامه کودک در تلویزیون داشتند، ولی همچنان شبکه دو در این دهه هم در زمینه برنامه‌های مختص به کودکان پیشتاز بود، اما تلویزیون در دهه هشتاد دو رقیب جدی پیدا کرده بود شبکه‌های ماهواره‌ایی و سی دی‌های موجود در بازار.


در سال ۱۳۸۹ گروه کودک شبکه یک منحل شد این تصمیم زمانی گرفته شد که گروه کودک به صورت رسمی در شبکه دو سیما شکل گرفت. هم زمان با اجرای سیستم پخش دیجیتال در ایران تعداد شبکه‌های پخش سراسری افزایش یافت و در همین راستا بعد از افتتاح شبکه مستند، شبکه شما، شبکه بازار، شبکه نمایش و شبکه ورزش در ۲۸ تیرماه سال ۱۳۹۰ شبکه پویا به صورت رسمی افتتاح شد. شبکه پویا نخستین شبکه اختصاصی کودک و نوجوان در جمهموری اسلامی ایران بود که در آن زمان زیر نظر مرکز پویانمایی صبا فعالیت می‌کرد. از بیست اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ که شبکه کودک و نوجوان راه اندازی شد، کانال پویا به این شبکه منتقل شد و از اول مهرماه ۱۳۹۴ پخش آزمایشی خود را برای خردسالان زیر ۶ سال شروع کرد.


نخستین مدیر "پویا" آقای حسین ساری بود. در آذر ماه ۱۳۹۳ شبکه دو سیما مدیر خودش، آقای علی بخشی زاده تقدیم شبکه پویا کرد. اما یک سال بعد در اردیبهشت ۱۳۹۴ علی اصغر پورمحمدی، معاون سیمای رسانه‌ی ملی، سکان داری شبکه کودک و نوجوان سیما را به دست محمد سرشار سپرد.


پنجره‌های شبکه پویا از ساعت ۸ صبح تا ۱۰ شب به روی مخاطبان این شبکه باز است، اما این بازه‌ی زمانی نیز به دو قسمت تقسیم می‌شود. بازه‌ی زمانی ۸ صبح تا ۲ بعد از ظهر، که این شبکه با آرم پویا برنامه‌های مختص به خردسالان زیر ۶ سال را پخش می‌کند و از ساعت ۱۴ به پخش برنامه برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال می‌پردازد فعالیت خودش را با آرم نهال ادامه می‌دهد.


پویا برای پویایی یا برای سکون!


بر اساس سیاست‌های اعلام شده از طرف شبکه پویا، بخش خردسالان ۸۰ درصد برنامه‌های این شبکه انیمیشن بوده و ۲۰ درصد باقی مانده به لایواکشن‌ها یا همان برنامه‌های زنده اختصاص دارد. سهم انیمیشن‌های ایرانی در این شبکه با رقیب خارجی‌اش یکسان است و تقریبا نیمی از برنامه‌ها ایرانی بوده و نیم دیگر اختصاص به انیمیشن‌های ساخت کشور‌های دیگر دارد. بخش نهال نیز دارای ۶۰ درصد انیمشن و ۴۰ درصد لایواکشن می‌باشد. اما نهال هم همانند پویا حد میانه را در پخش برنامه‌های خارجی و ایرانی انتخاب کرده است.


در یک پیش دبستانی به مدت ۷ ماه زمانی که کلاس‌ها تمام می‌شدند و کودکان منتظر والدین خود بودند تا به منزل بروند برای گذران این مدت انیمیشن‌های خارجی مثل تام و جری و ... پخش می‌کردند البته تقریبا برای کودکان هر روز یا یک روز در میان قسمت‌های پخش شده در روز‌های دیگرگذاشته می‌شد بعد از مدتی تصمیم گرفته شد به جای انمیشین‌های تکراری که نکته آموزنده ایی ندارند اقدام به پخش مجموعه انیمیشن ایرانی "ببعی" شود تا علاوه بر تنوع قسمت‌ها، کودکان نکات تازه ایی نیز یاد بگیرند، اما بعد از گذشت تقریبا یک هفته کودکان اعلام کردند همان تام و جری تکراری را می‌خواهند!

حال این نکته به ذهن می‌آید که انیمیشن‌های قدیمی از چه جذابیتی برخوردار بوده که انمیشین ساز‌های ایرانی این نکات را هنگام ساخت رعایت نکرده اند. رنگ‌های گرم و تند، حرکت زیاد، حالت وفرم چهره کاراکتر‌ها از جمله عواملی هستند که می‌توانند یک انیمیشن را جذاب کنند. در"ببعی" به عنوان یک مجموعه انیمشین ایرانی کاراکتر‌ها دارای رنگ‌های ملایم هستند و در این مجموعه حرکت و اکت خاصی به چشم نمی‌آید و نکته ایی که باعث می‌شود بزرگسالان این مجموعه را برای کودکان خود مناسب ببینید، بیان نکات تربیتی است، ولی این موضوع باعث جذب کودکان نمی‌شود.


در بررسی موفقیت انیمیشن‌های ایرانی پخش شده به سراغ تعدادی از مادرانی رفتیم که یک یا چند کودک داشتند. در این بررسی نکته‌ایی مشخص شد که قابل ذکر است مادرانی که روی تربیت کودک خود حساس بوده و خودشان به دنبال فراهم کردن سرگرمی‌های آموزنده برای کودکانشان بودند و به شبکه‌های کودک به عنوان وقت گذرانی یا صرف سرگرم بودن کودک و ساکت نشستن او نگاه نمی‌کردند برای تماشای تلویزیون (شبکه پویا و برنامه‌های کودک شبکه دو و...) هم، ساعت مشخصی را برای تماشای کودک در نظر گرفته بودند و هم محتوا و عنوان برنامه‌ی آن‌ها مشخص بود.


کودکانی که تجربه هم زمان تماشای برنامه‌های کودک شبکه‌های ایرانی و برنامه‌های کودک شبکه‌های ماهواره‌ایی را داشتند، نسبت به برنامه‌های شبکه‌های ماهواره تمایل بیشتری نشان می‌دادند، اما آن‌ها نام چند برنامه ایرانی را نیز می‌بردند و اشاره می‌کردند این برنامه‌ها هم خوب است. مطرح‌ترین شبکه ماهواره‌ای پخش برنامه‌های کودک به زبان فارسی شبکه جم جونیور است. همه خانواده‌هایی که از ماهواره استفاده می‌کنند و دارای کودک هستند حدالقل یک بار به این شبکه سر زده اند و احتمالا جاذبه‌های بصری بسیار زیاد این شبکه آن‌ها را نمک گیر کرده است. تا قبل از سال ۲۰۰۷، شبکه‌های ماهواره‌ای بخش خاصی تحت عنوان برنامه کودک نداشتند و اگر قرار بود برای بچه‌های چیزی پخش کنند، تنها به بازپخش کارتون‌های قدیمی تام و جری یا پلنگ صورتی اکتفا می‌کردند.

سال ۲۰۰۷ بود که شبکه جم پخش برنامه‌های خود را آغاز کرد و از همان ابتدا در ساعات خاصی از روز به شکل منظم پخش کارتون برای کودکان و نوجوانان را آغاز کرد. نکته، اما اینجا بود که کارتون‌های پخش شده از شبکه جم به هیچ وجه قدیمی نبودند بلکه این شبکه از جدیدترین کارتون‌های روز دنیا که بعضی از آن‌ها هنوز از شبکه‌های اصلی خود در حال پخش بودند استفاده می‌کرد و با دوبله فارسی آن‌ها را پخش می‌کردند.


از سال ۲۰۱۲ میلادی شبکه جم جونیور به صورت رسمی آغاز به فعالیت کرد و در همان ابتدا اقدام به پخش به روز‌ترین انیمشین‌ها کرد که جزیره آرزو‌ها یک نمونه از آن هاست. شاید بتوان یکی از اصلی‌ترین علل موفقیت شبکه جم را در جذب کودکان، همین حساسیت بالای این شبکه روی پخش به روزترین انیمیشن‌ها دانست و البته دوبله اختصاصی فارسی هم مزید بر علت شده است. هر چند که شبکه پویا نیز در قسمت اختصاص داده شده به انیمشین‌های خارجی بعضی از این مجموعه‌ها را پخش می‌کند، اما کودک ترجیح می‌دهد اصل این انیمشین‌ها را بدون محدودیت ساعتی و سانسور ببیند.


مادر آلای ۵ ساله در پاسخ به این سوال که آیا در اثر دیدن برنامه‌های شبکه پویا در کودک شما رفتار منفی یا مثبتی شکل گرفته است، پاسخ داد رفتار خاصی زیاد مشهود نبوده است، اما در زمینه درست کردن کاردستی و کمک دادن در آشپزی فعال‌تر شده است و یا مادر غزل می‌گوید کودکش تحت تاثیر کلیپ قبل از اذان که در شبکه پویا پخش می‌شود چادر سر می‌کند و می‌خواهد نماز بخواند و یا مادر بشری می‌گوید رفتار‌های مثبت خیلی دیر‌تر در فرزندش شکل می‌گیرد و رفتار‌های منفی خیلی سریع‌تر اثر خودش را نشان می‌هد.


دوگانه‌ایی بین پویا و بهتر از آن


یکی از مواردی که تقریبا تعداد زیادی از مادران مطرح کردند این بود که ما بچه‌هایمان را از سر ناچاری پای این برنامه‌ها و شبکه‌ها می‌نشانیم و اگر برنامه‌ها و انیمیشن‌های جذاب‌تر و خلاقانه‌تری باشد الویت ما برای کودکانمان آن‌ها می‌شود. در این بین مادرانی هم بودند که با اشاره به عنوان برخی برنامه‌های شبکه پویا مطرح کردند این برنامه‌ها برای فرزندانشان جالب است و با تمایل خودشان این برنامه‌ها را تماشا می‌کنند.


تقریبا همه مادرانی که با آن‌ها صحبت شد، به این نکته اشاره کردندکه شبکه پویا، باید در زمینه آموزش‌های مختلف به کودکان بیشتر برنامه سازی کند و برای ایجاد و تثبیت رفتار‌های مثبت در کودکان تلاش کند و نکته دیگر که به آن شاره شد این بود که پویا باید برنامه‌هایی که اثرات منفی از جمله خشونت و ... را بر کودکان دارد را حذف کند.
"آفتابگردون"، "دورت بگردم ایران"، "کلبه عمو پورنگ" از برنامه‌هایی بودند که تقریبا تعداد زیادی آن‌ها را به عنوان برنامه‌های جالب نام بردند.


صنعت انیمیشن چند سالی است که در ایران رونق خاصی گرفته و پیشرفت قابل توجهی کرده است. مخاطب ایرانی نشان داده است اگر محتوا و کیفیت در انیمیشن ایرانی ببیند حتما از آن استقبال می‌کند برای نمونه می‌توان به "فیلشاه" اشاره کرد. شبکه پویا به عنوان فعال در زمینه کودک باید با توجه به شرایط روز و نیاز‌های خانواده‌ها و کودکان دست به تولید انمیشین‌های قانع کننده و جذاب برای کودک امروزی بزند که نه تنها پاسخ‌گوی نیاز خانواده و کودک در زمینه تماشای انیمیشن باشد بلکه این قشر را از سرگردانی برای یافتن محتوای مناسب و آموزنده دربیاورد.

شبکه پویا اگر می‌خواهد رقابت میان خودش و شبکه جم جونیور را به نفع خودش تمام کند باید یک تحول جدی درون خودش ایجاد کند. یکی از مهم‌ترین تغییرات این است که باید انتخاب‌های خودش را در تولید و پخش انیمیشن بسیار به روز‌ترکند. نکته دیگر توجه به علاقه و ذائقه‌ی کودک امروزی است. درست است که کارتن‌هایی مانند "حنا"، " آنشرلی" و... برای نسل دهه ۷۰ و ۶۰ خیلی جذاب بوده، اما این دلیلی نمی‌شود بر اینکه هنوز هم کودک دهه ۹۰ و ۸۰ آن‌ها را جذاب بداند.

نکته دیگر این است که پویا می‌خواهد دلسوز کودک ما باشد، ولی مسئله این است که آموزش مسائل تربیتی برای کودکان به صورت مستقیم اثر زیادی ندارد و حتی باعث می‌شود کودک از آن‌ها زده شود. اینکه ما بخواهیم از طریق انیمیشن مسائل تربیتی به کودک بیاموزیم بسیار خوب است، اما این نکته لازمه داشتن اطلاعات زیاد درباره شیوه‌های تربیت کودک است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: پرونده صدا و سیما شبکه پویا انیمیشن شبکه های ماهواره برنامه های کودک برنامه ها برای کودکان انیمیشن ها پخش برنامه برای کودک کودک شبکه شبکه پویا شبکه جم شبکه دو شبکه ها ی کودک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۰۶۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومینوی آسیب‌

علاقه به استفاده از لوازم‌آرایش توسط کودکان به‌ویژه دختران زیر ۷ سال از جمله نگرانی‌های بسیاری از خانواده‌هاست و مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که والدین نمی‌دانند در مقابل این خواسته و کنجکاوی فرزندشان چه پاسخی بدهند و چطور با او و خواسته‌اش برخورد کنند.

به گزارش ایسنا،روزنامه خراسان در گزارشی با این عنوان به ویدئوهای پربازدید آموزش میکاپ برای دختران زیر ۱۰ سال در شبکه‌های‌اجتماعی و آسیب‌های آن برای کودکان از دیدگاه یک کارشناس‌ارشد مشاوره توان‌بخشی پرداخته و نوشته است: امروزه جوامع بشری تغییرات‌اجتماعی و رشد فرهنگ مصرفی فزاینده‌ای را تجربه می‌کنند که بخشی از آن به زیباسازی چهره و بدن افراد برمی‌گردد. در این حوزه آرایش صورت در بین دختران جوان عمومیت و رواج زیادی یافته است به‌ویژه که سن آرایش پایین‌تر آمده و گاهی شاهد کودکان کم سن‌وسالی هستیم که در مجالس و مهمانی‌ها نه تنها چهره خود را آرایش می‌کنند بلکه آموزش آن را در اختیار کاربران زیادی در فضای‌ مجازی قرار می‌دهند.

علاقه به استفاده از لوازم‌آرایش توسط کودکان به‌ویژه دختران زیر ۷ سال از جمله نگرانی‌های بسیاری از خانواده‌هاست و مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که والدین نمی‌دانند در مقابل این خواسته و کنجکاوی فرزندشان چه پاسخی بدهند و چطور با او و خواسته‌اش برخورد کنند. در ادامه، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.

اصلی‌ترین علل علاقه دختربچه‌ها به آرایش

ابتدا باید علت علاقه کودک به این امر را جویا شویم. شاید بخش اعظمی از توجه کودکان به لوازم آرایشی ناشی از کنجکاوی آن‌ها برای کشف محیط پیرامون‌شان باشد. همچنین کودکان در انتهای سال‌های ۵ و ۶ سالگی نسبت به تفاوت‌های جنسیتی خود با افراد بالغ حساس‌تر شده و کنجکاوی‌های جنسی آن‌ها در حال شکل‌گیری است. بنابراین در صورت دیدن منظره آرایش کردن اطرافیان خود به این مسئله حساس شده و کنجکاوی و علاقه بیشتری را نشان می‌دهند. شایان ذکر است که این توجه مختص کودکانه دختر نبوده بلکه پسران هم نسبت به این امر کنجکاوی و علاقه نشان می‌دهند اما بسیاری از متخصصان منع کودک را از این امر اشتباه می‌دانند و معتقدند ممانعت در برابر خواسته‌ها و علائق در دوران کودکی منجر به افزایش فزاینده آن در دوره نوجوانی و بزرگ سالی خواهد شد. تقلید از بزرگ ترها، حس کنجکاوی، تشویق کودک به آرایش‌کردن از علل مهم علاقه کودک به آراستن چهره خود است.

اهمیت فراوان اولین واکنش والدین

این که اولین بار چگونه با این علاقه کودک برخورد شود بسیار مهم است، بنابراین اولین برخوردهای والدین نباید ایجاد تنش کند و او را نسبت به این امر کنجکاوتر کند. به جای هیجانی کردن فضا و ایجاد تنش و کشمکش، بدون تندروی‌های بی‌مورد باید از لجبازی‌ها و کنجکاوی‌های کودک بکاهیم و از عوارض آرایش‌کردن کودک پیشگیری کنیم.

پیامدهای تلخ آرایش‌کردن کودکان

از مهم‌ترین پیامدهای آرایش کردن کودکان می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱- آرایش کودک به‌تدریج عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفس او را کاهش می‌دهد چراکه پس از مدتی که به آرایش‌کردن عادت کند، نسبت به چهره واقعی خود احساس خوبی نخواهد داشت و بدون آرایش در محیط بیرون حاضر نخواهد شد.

۲- مواد آرایشی به دلیل وجود مواد شیمیایی ممکن است تاثیراتی در بیش فعالی کودکان بگذارد.

۳- آرایش کردن می‌تواند منجربه خود بزرگ‌بینی و غرور کاذب کودک شود.

۴-کودک وقتی را که می‌بایست صرف بازی کند به آرایش کردن می‌پردازد.

۵- ذهن کودک درگیر مقایسه خود با بزرگ سالان می‌شود و از گروه هم سال فاصله می‌گیرد و باعث تنها ماندن وی می‌شود.

۶- موجب تمایل به تغییرات چهره و عمل زیبایی در بزرگ سالی خواهد شد.

۷-آرایش کردن منجر به داشتن الگویی نامناسب در ذهن کودک خواهد بود.

۸- پوست کودکان لطیف و حساس بوده؛ بنابراین لوازم آرایش ممکن است عوارض جانبی زیادی را برای آن‌ها ایجاد کند.

راهکارهای پیشگیری از ترغیب دختربچه‌ها به آرایش‌

۱- تا حد امکان در مقابل کودکان آرایش نکنید و تا سن معینی آن‌ها را به آرایشگاه‌های بزرگسالان نبرید.

۲- لوازم آرایش خود را از دسترس کودکان دور نگه دارید.

۳- کودک را با خود به مراکز خرید لوازم آرایش نبرید چراکه تماشای رنگ‌های متنوع در مراکز فروش جذابیت لوازم‌آرایشی را برای کودک افزایش می‌دهد.

۴- در حضور کودک در مورد چهره‌آرایی و آرایش کردن کمتر صحبت کنید و از تماشای فیلم‌هایی با تصاویری در این مورد خودداری کنید.

۵- در صورت مشاهده استفاده از لوازم آرایش توسط کودک یا درخواست او برای این کار به هیچ عنوان واکنش شدید از خود نشان ندهید، زیرا این کار ممکن است کنجکاوی و لجبازی یا علاقه او را تشدید کند.

۶- با توجه به سن کودک به او بفهمانیم که آرایش کردن مناسب او نبوده و ممکن است به سلامت او آسیب برساند.

۷- به او بگویید که این کار مختص بزرگ‌سالان است و دنیای زیبای کودکی را برای وی جذاب‌تر کنید.

۸- اگر نتوانستید با ملایمت او را منصرف کنید به او اجازه دهید یک بار آن هم در مقادیر کم این کار را انجام دهد ولی حتماً از وسایلی استفاده کند که بی‌خطر بوده و از حداقل مواد شیمیایی تشکیل شده باشد.

۹- از چهره آرایش کرده او ابراز خوشحالی و رضایت نکنید و باعث نشوید که به این نتیجه برسد که من زشتم و مادر و پدر وقتی آرایش دارم بیشتر مرا دوست دارند و من زیباتر به نظر می‌رسم. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • انجام ۱۰۶ عمل کاشت حلزون شنوایی رایگان در زاهدان
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • جراحی تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی
  • تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی خارج شد
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • دومینوی آسیب‌